سرنوشت ژن خوب

ساخت وبلاگ
عبدالرحیم سوارنژاد:

.سرنوشت ژن خوب

بیان ژن خوب از سوی فرزند یکی از سیاسیون مرا مجددا"یاد 

فيلم «ساز دهني» یکی از به ياد ماندني ترين فیلمهای تاریخ سینمای ایران انداخت. سازدهنی که برای قدیمی ها سرشار از طعم نوستالژی است بازتعریف امروز نیز هست که در یک عرصه الاکلنگی یک سو آدمهایی بی پشتوانه و باد برده اما سرشار از استعداد و در سوی دیگر آقازاده هایی ژن برتر پندار باد آورده قرار دارند . 

فیلم علاوه بر ارائه تصویر زشت آقا زادگی ،با زیبایی به کرامت انسانی پرداخت ، باید بخشي از عمر خويش را در آينه فيلم «سازدهني» به تماشانشست وبا اميرو نوجوان ساده ي جنوبي همذات پنداري کرد و همراه وي با انديشه عبدلو گونه تقابل کرد و كاسه ماست همراه با قرصهاي نان قرضي را به ياد داشت و فراموش نکرد ، امیر نادري در فیلم سازدهنی با ديالوگ تاريخي اميرو که در فرط خنده هاي ناشي از شوق نواختن ساز مي گفت : مُو ساز زدم ...مُو ساز زدم ... تماشاگران را به گريه انداخت و سينه ها هق هق كنان درد ، رنج و مشقت فرزندان جنوب را با ساز زدن اميرو آشكار نمود و نابرابري دوران ستم شاهي قبل از انقلاب راهنرمندانه به تصوير كشيد ! 

عبدلو پسرك ملبس به عنوان نماد ژن برتر پندار، بيماري ترسو و بي استعداد كه با در اختيار داشتن سازدهني (بخوانید رانت)به مثابه يك امتياز كه براي بدست آوردن آن زحمتي متحمل نشده است از ديگران كولي سواري مي گيرد و علاوه بر لذت بردن از اين سرگرمي ،كارها و نيازهاي روز مره خود راهم برطرف مي‌کند و "اميرو" پسرك پابرهنه بعنوان نيروي انساني پاك و بي آلايش و ندارجامعه و طبقه محكوم كه ابزاري در اختيار ندارند سواري مي‌دهد و در تكراري مشمئز كننده با قدر ناشناسي حاكم به آن خر كُپُو لو نيز لقب مي دهد تا پديده ضد ديني تحقير و استهزا را در آن دوره به خوبي نمايان سازد .

سواري دادن اميرو و سواري گرفتن عبدلو مشخصه جامعه بيمار دوقطبي است كه در آن همين دو نوع فعاليت وجود دارد و بخش غالب نسبت به اتفاقات و حوادث پيراموني کاملا بي‌تفاوت هستند و يا به رفتاري بدون استراتژي و تكراري روي آورده اند كه مهمترين ويژگي جوامع عقب‌مانده همین است .

وقتی اميرو به قبح عمل واقف شود ( رشد و آگاهی)و به ضمير دروني خويش می نگرد (مطالبه گری) در مواجهه با مادر و اهدا تنها سرمايه اش يعني النگوها ، گزینه خیزش عليه عبدلو را انتخاب می كند و رفتار كرامت جويانه اش در پرتاب سازدهني« ابزار تحميق و استثمار ، فخر فروشي و تحقير »به دريا« نماد زلالي ، صلابت ، خروش ، پاكي و سيالي» شرايط را تغيير مي دهد و دسته‌بندي‌هاي جامعه را با اين برخورد عوض مي‌كند و دگرگوني بوقوع مي پيوندد و اميرو هويت و عزت خويش را باز مي يابد و دريايي مي گردد و عبدلو درحاشيه مي افتد و خلع سلاح مي شود .

فيلم «ساز دهني» به تصوير كشيدن هنرمندانه هويت خواهي ، عزت مندي ، رفع تحقير ، بلند نظري ، و همدردي اجتماعي ايرانيان بود كه در اوج خفقان رژيم مستبد شاه ساخته شد .

فیلم سازدهنی به عبدلو ها هشدار می دهد که اقتدار و اراده پابرهنگان را خواهند دید يعني اميرو ها ديگر سواري نخواهند داد و ساز دهني را به دريا خواهند انداخت (رانت شکنی)، آنان هميشه به دريا مي انديشند ، موسم جزر و مدّ را مي دانند و خدا را باور دارند . به همین زودی لابراتوار ژنتیک نتیجه آزمایش را خواهد. داد

نوشته شده توسط عبدالرحیم سوار نژاد  | لینک ثابت |
شوشتر نگار...
ما را در سایت شوشتر نگار دنبال می کنید

برچسب : سرنوشت,خوب, نویسنده : savaremehro بازدید : 94 تاريخ : جمعه 27 مرداد 1396 ساعت: 12:24